DANCER'S LOFT - NEW YORK, NY
Loft Design
Awards

 
 
 

This project consisted of the transformation of a narrow “railroad” loft in TriBeCa. In this type of loft, natural light and air are limited, entering the space only at street and rear yard windows at the ends of an elongated rectangular plan, limitations that call for architectural solutions that enhance natural ventilation and maximize the potential of the available natural light. The clients, an actor and a dancer, wanted to preserve the openness of the loft for dance rehearsal space and entertaining but still required distinct areas for bedrooms, bath, closets, storage, and laundry. The solution is an amorphic-shaped pod partition system, theatrical, translucent and fully operable for ventilation, inserted into the space providing bedrooms along one wall and elevated to accommodate storage below. Throughout the loft, moving walls and operable elements are employed enhancing flexibility, openness and comfort. The elements are conducted of lightweight materials, and appear furniture-like in their detailing and material use. The floors were made of recycled yellow pine heartwood; the project was cited for an AIA Design Award in 1999.