Ice House Condominium

New York, NY  /  XXXX  /  XXXX SF 

This outstanding turn of the century, industrial era, refrigeration building was converted to residential use in 1999. The conversion of the building, which spans a full block, called for cutting out an interior portion of the original building to create a central courtyard to bring in light and air for new apartments. The new exterior walls that were constructed to create this courtyard were plagued with performance problems including air and water infiltration and premature failure of the construction materials.

Bone/Levine Architects retrofitted the entire 12-story, 3-sided courtyard with a new skin comprised of interlocking zinc panels and distinctive red replacement windows. The results not only resolved the construction, thermal, and moisture problems, but also created a much desired aesthetic improvement to the environment of the courtyard. The effect brought the courtyard, a highly visible part of the architectural assembly, into the spirit of a modernized loft building with state of the art details. Bone/Levine Architects also did a comprehensive restoration of the exceptional brickwork and terra cotta facades and reconstruction of the large glass cargo canopies, loading docks and granite sidewalks that cover the full length of both facades.